субота, 19. април 2008.

Derbi "Večitih" u košarci

U Pioniru će u subotu biti odigran prvi "srpski" večiti derbi između košarkaša Crvene zvezde i Partizana ove sezone.


Posle dva duela u NLB regionalnoj ligi, najtrofejniji klubovi koje ova zemlja ima, sudariće se u 20.15 pred TV kamerama u borbi za titulu nacionalnog prvaka.

Pored TV auditorijuma meč crveno i crno-belih moćiće da prate samo oni koji imaju sezonske ulaznice KK Crvena zvezda, domaćina derbija 5. kola Superlige.

Saopštenje FK Partizana

Saopštenje FK Partizan prenosimo u celini. ”Dana 16.04.2008. godine odigrana je na Stadionu FK „Crvena zvezda“ utakmica polufinala Lav Kupa Srbije između dva najpopularnija i najuspešnija srpska kluba koja je okončana pobedom FK „Partizan“ rezultatom 3:2. Odigran je najuzbudljiviji i najkvalitetniji „večiti derbi“ u poslednje vreme u kome je trijumfovala ekipa koja je stvorila više povoljnih prilika i dominirala terenom u većem delu utakmice.

Međutim, umesto da se u fudbalskoj javnosti govori o golovima, lepim potezima i greškama igrača, fokus je usmeren ka jednoj sudijskoj grešci koja je, navodno, odlučila ishod utakmice. Takav pristup utakmici dobio je razmere javne kampanje, nezapamćene u istoriji srpskog fudbala, koja se organizuje i diriguje iz redova našeg „večitog rivala“, a raspiruje se i podržava, na žalost, od dela srpskog sportskog novinarstva.

Teško je ostati odmeren i razuman u atmosferi uvreda i kleveta, insinuacija i teških reči, ali moramo da konstatujemo ono što je svakom ljubitelju fudbala u ovoj zemlji poznato, a to je da je FK „Partizan“ u 62-godišnjoj istoriji „večitih derbija“ nebrojeno puta oštećen pogrešnim sudijskim odlukama, ali nikada nismo ni pomišljali da pokrećemo javnu kampanju, jer smatramo da takvo ponašanje nije i ne sme biti manir našeg kluba. Prekjuče je odigran 34. uzastopni „večiti derbi“ u kome nije dosuđen jedanaesterac za FK „Partizan“ i ta činjenica, koju do sada nismo želeli da naglašavamo, govori sama za sebe. /Jedanaesterac na utakmicama sa FK »Crvena zvezda« poslednji put su igrači našeg kluba izveli davnog 18.03.1995. godine/. Takođe, ne možemo da se prisetimo da je bilo kada neki od listova u Srbiji izveštaje sa „večitih derbija“ naslovljavao konstatacijom da je „Partizanu ukradena pobeda“, iako je bilo brojnih povoda i razloga za tako nešto.

Nećemo sezati u bližu ili dalju prošlost i podsećati na slučaj „Šipka“ i njemu slične, jer bi to zahtevalo objavljivanje obimne studije. Ukazaćemo na poslednju priliku kada smo se obratili javnosti povodom suđenja na „večitim derbijima“ 13.04.2007. godine kada je u utakmici koja je direktno odlučivala o konačnom ishodu šampionata (FK „Crvena zvezda“ – FK „Partizan“ 1:0, odigrana 11.04.2007. godine) sudija Dejan Filipović ne u jednoj, već u šest situacija, grubo pogrešio na štetu FK „Partizan“. Isti sudija je, slučajno ili ne, drastično oštetio naš klub na utakmici tekućeg prvenstva sa FK „Čukarički“ odigranoj na Stadionu „Partizan“ i okončanoj rezultatom 1:1.
Drastično smo oštećeni i u prvenstvenoj utakmici odigranoj ovog proleća na Stadionu FK „Crvena zvezda“ i okončanoj pobedom domaćina sa rezultatom 4:1. Glavni sudija je, kod rezultata 2:1, propustio da isključi igrača FK „Crvena zvezda“ (Dušan Basta) koji je, kao poslednji igrač odbrane, namerno prekršajem zaustavio igrača FK „Partizan“ (Lamine Diara). Izjednačujući pogodak naš „večiti rival“ postigao je nakon akcije u kojoj nije sankcionisano igranje rukom njihovog igrača Ibrahima Gaja. Zbog istovetnog igranja rukom našeg igrača Darka Maletića na nedavno odigranoj prvenstvenoj utakmici našeg kluba sa FK „Vojvodina“ dosuđen je u korist rivala slobodan udarac nakon koga je FK „Vojvodina“ postigla izjednačujući pogodak. Može li se navesti drastičniji primer nejednake primene pravila fudbalske igre na štetu jednog kluba, u ovom slučaju FK „Partizan“? Olakom i prestrogom dodelom žutih i crvenih kartona na pomenutoj utakmici sa FK „Vojvodina“ naš klub je znatno oslabljen nastupio na polufinalnoj utakmici Kupa Srbije. Konačno, sve one koji pate od sindroma „kratkog pamćenja“, podsetićemo da FK „Crvena zvezda“, da je bilo objektivnog i pravičnog suđenja, ne bi ni igrala u polufinalu Kupa Srbije, jer je u utakmici četvrtfinala sa FK „Čukarički“ njihov rival drastično oštećen (poništen regularan gol), što se u sportskoj javnosti nije previše komentarisalo, niti se kvalifikovalo kao „krađa pobede“.
U svakom trenutku smo spremni na javnu i stručnu analizu suđenja na svim prvenstvenim i kup utakmicama koje su FK „Crvena zvezda“ i FK „Partizan“ odigrali ove sezone. Uvereni smo da bi ova analiza ukazala na sasvim suprotne zaključke od onih koji se trenutno plasiraju u javnosti.
Uostalom, i sudije imaju pravo na greške. U 30. minutu sporne utakmice polufinala Kupa Srbije pomoćni sudija Bogdan Milisavljević, kome se pripisuje poništavanje pogotka za FK „Crvena zvezda“, je pogrešio i signalizirao ofsajd poziciju napadača FK „Partizan“ Diare koja nije postojala, a u toj akciji igrač FK „Crvena zvezda“ Tomović je kao poslednji igrač odbrane rukama oborio igrača Diaru, što se po pravilima kažnjava isključenjem. Dakle, prva greška tog pomoćnog sudije na utakmici učinjena je na štetu FK „Partizan“ i da nje nije bilo sasvim sigurno ne bi ni došlo do situacije u kojoj se dogodila greška na štetu FK „Crvena zvezda“.
Međutim, objektivna analiza i nepristrasno sagledavanje činjenica kreatore tekuće javne kampanje i ne zanima. Uvrede i pretnje upućene od strane pojedinaca sa klupe za rezervne igrače sudijama, protivničkim igračima i trenerima od samog početka utakmice, nepropisno prisustvo u restriktivnoj zoni terena igrača koji nemaju pravo nastupa i njihovo vređanje i provociranje protivničkih igrača, pretnje i pritisak na sudije u poluvremenu utakmice, lavina uvreda, pretnji i kleveta nakon utakmice od strane zvanih i nezvanih, stručnih i nestručnih, ukazuje na jedan model ponašanja koji pokušava silom da se nametne kao vladajući u srpskom fudbalu. Cilj takvog ponašanja je atmosfera u kojoj trofeje ne osvaja kvalitetnija ekipa, već klub koji kod sudija, protivnika i takmičarskih organa stvara osećanje straha i nesigurnosti. Fudbalsko prvenstvo Srbije bliži se kraju. Fudbalski klub „Partizan“ od prvog kola vodi na tabeli i dominira rezultatima, kvalitetom i atraktivnošću igara, pa je prirodno što očekujemo pobedonosan završetak šampionata.
Od organa zaduženih za vođenje takmičenja očekujemo da odole pritiscima kojima su trenutno izloženi, bez obzira na njihovu organizovanost, sinhronizovanost i agresivnost, i obezbede regularan završetak takmičenja u kome će poredak na tabeli biti isključiva posledica kvaliteta prvoligaških ekipa.
Naše navijače pozivamo da ne podlegnu strastima koje se planski raspiruju i da nas do kraja sezone bodre sportski, bez ugrožavanja i vređanja aktera utakmica i protivničkih navijača. U znak zahvalnosti za podršku koju su nam do sada pružali objavljujemo da će ulaz na sve prvenstvene utakmice koje FK „Partizan“ organizuje do kraja sezone biti slobodan.”

четвртак, 17. април 2008.

Partizan lagano protiv Vizure

Košarkaši Partizana pobedili su ekipu Vizure 88:57 (16:16, 25:13, 24:20, 23:8), u četvrtom kolu Svislajon Superlige. Strahinja Milošević bio je najefikasniji u timu Duška Vujoševića sa 15 poena, Milton Palasio ubacio je 13, a Dušan Kecman 10. U gostujućem sastavu Uroš Lučić postigao je 16, Milan Radovanović 14, a Stefan Sinovec 11 poena.


Partizanu je ovo bio tek drugi meč u Superligi (dve pobede), pošto je prva dva kola propustio zbog učešća u Evroligi, dok je Vizura pretrpela i četvrti poraz.

Partizan: Palasio 13, Tepić 3, Kecman 10, Borovnjak 8, Tripković 9, Veličković 6, Peković 9, Vitkovac 4, Djurković, Božić 3, Milošević 15, Vraneš 8.

Vizura: N. Buruć, Sinovec 11, Radovanović 14, Karić 2, D. Burić, Perišić 2, Balmazović 2, Glintić 8, Mandić, Drenovac, Avlijaš 2, Lučić 16.

среда, 16. април 2008.

POBEDA ZA FINALE LAV KUPA SRBIJE!!!


LAV KUP SRBIJE - 1/2 FINALE
Beograd, 16.04.2008.

Stadion C.zvezde - Početak u 18:00 h

Sudija: Ninoslav Spasić
Delegat: Blagoje Jakšić

Strelac: Diarra u 13 minutu, 22 mnutu, Burzanović u 54 minutu, Jestorović u 67 minutu, Jovetić u 79 minutu

C.zvezda:1 Randjelović, 3 Andjelković, 7 Milijaš, 10 Burzanović, 11 Tričkovski, 14 Tomović, 21 Gueye, 24 Ninkov, 32 Milovanović, 35 Kastiljo, 88 Jestrović.Klupa: 22 Banović, 13 Tutorić, 15 Betolingar, 27 Rašković, 17 Bogdanović, 25 Blažić, 30 Basta.

Partizan:27 Božović Mladen, 13 Jovanović, 44 Djordjević, 24 Knežević, 37 Obradović, 20 Ednilson, 14 Lazić, 33 Maletić, 10 Moreira, 26 Diarra, 35 Jovetić.Klupa: 1 Božović Darko, 99 Stjepanović, 88 Čadikovski, 18 Lazevski, 31 Mitrović, 17 Tošić, 16 Lakić.
Fudbaleri Partizana plasirali su se u finale Lav Kupa Srbije pobedom nad „večitim“ rivalom Crvenom zvezdom rezultatom 3:2 (2:0). Na stadionu Crvene zvezde utakmici je prisustvovalo oko 18.000 gledalaca. Partizan je bio bolji tim tokom prvih 45 minuta kada je posle dva kontranapada preko Dijare postigao dva lepa gola, dok je u nastavku meča Zvezda bila mnogo aktivnija. Meč i pitanje pobednika rešio je Stevan Jovetič na asistenciju Dijare. Finale Lav Kupa igra se 7. maja, a sastaju se Partizan i Zemun.

Fudbaleri Partizana vodili su protiv Crvene zvezde na "Marakani" 2:0, posle prvih 45 minuta. Oba gola za ekipu Slaviše Jokanovića postigao je Senegalac Lamin Dijara, prvi u 13. a drugi u 22. minutu utakmice. Partizan je tokom prvih 45 minuta dominirao, a oba gola postigao je posle velikih grešaka odbrane Crvene zvezde i snalažljivosti Dijare. Posebno je bio lep prvi gol Dijare koji je usledio posle dobre asistencije Stevana Jovetića sa polovine terena, a Dijara je loptu iz trka zakucao preko Ranđelovića.
Drugi gol Dijara je postigao posle "proklizavanja" Tomovića na levoj strani, prodora i šuta sa 16 metara po zemlji u dalji ugao Ranđelovića, koji je bio loše postavljen. Dve velike šanse za Partizan u prvom poluvremenu propustili su Moreira posle dodavanja Maletića - sa gol linije loptu je izbacio Tomović - i Dijara.

U dva minuta drugog poluvremena Crvena zvezda je uspela da napravi ono što nije od početka utakmice. Prvo su „crveno-beli“ u 53. minutu uputili prvi udarac u okvir gola – Milijaš je vrlo lepo plasirao iskosa sa leve strane - Božović paradom odbranio, a u sledećem napadu posle centaršuta Milijaša s desne strane 40-ak metara od gola, Burzanović je neometen primio loptu na šest metara i plasirao je pored zbunjenih igrača Partizana u nebranjenu mrežu.

U 67. minutu posle velikog pritiska, centaršuta Tričkovskog i prečke Milijaša i nekoliko neuspešnih pokušaja Nenad Jestrović izjednačio je rezultat golom sa 4 metra. Zvezda je mnogo ambicioznije ušla u drugo poluvreme i mogla je i da povede da sudija Spasić nije u 70. minutu poništio gol Milijaša zbog diskutabilnog ofsajda. Milovanović je šutirao sa ivice šesnaesterca, igrač Partizana u bloku odbio loptu koja je na kraju došla do Milijaša.
Ruku na srce prethodnih sezona Partizan je više puta bio žestoko oštećen od strane sudija tako da ova sporna situacija prilikom koje je Crvena zvezda možda uskraćena za gol, nije ni jedan posto od onoga koliko je Partizan bio oštećen poslednjih 10 godina. Potsetimo da u mečevima ova dva tima Partizanu nije sviran penal zadnjih 15 godina. 2005 godine u prvenstvenoj utakmici "Crno belima" je poništen čist pogodak zbog navodnog ofsajda koji nije postojao, brojni ne rezonski dosuđeni crveni kartoni, a i Crvena zvezda je nekoliko puta davala golove u derbijima iz očiglednih ofsajd pozicija koje nisu sankcionisane. I na ovoj utakmici sudija je propustio nekoliko puta da sankcioniše igrače Zvezde zutim kartonom koji bi nekim igračima bio drugi žuti, što automacki poruzrokuje crveni karton. Po igri koju je prikazao Partizan tokom meča u potpunosti je zaslužio pobedu, tako da je i Zvezdi bio priznat pogodak "Crno beli" bi verovatno preokrenuli rezultat i pobedili, što su na kraju i učinili.
U 79. minutu Obradović je centritrao sa leve strane, Dijara iz duela uspeo odlično da spusti loptu Jovetiću koji je ostao potpuno sam na šest metara od gola Ranđelovića. Kapiten Partizana, koji je bio jedan od najslabijih igrača "crno-belih" na ovoj utakmici, rutinski je postigao gol za 2:3 i za plasman u finale.

Strelac odlučujućeg gola za Partizan, Stevan Jovetić izašao je iz svlačionice sa ledom na ruci. Novinarima je rekao da je to zbog silnih udaraca koje je primao od odbrambenih igrača Crvene zvezde, pogotovo Ibrahima Gaja."Tukli su me svi, mada sam već navikao na to. Ali, Gaj bije kao sveti Ilija", rekao je popularni "Pujo".O meču je rekao da je Partizan bio konretniji, pogotovo u prvom delu. "Dali smo 100 odsto, i osim dvadeset minuta u drugom poluvremenu, sve ostalo je bilo odlično", rekao je kapiten Partizana i dodao: "Sudija je sudio odlično. Ja kad izgubim, sudija mi nije kriv!".

Iskusni Nenad Đorđević rekao je da je Partizan zasluženo pobedio. "Odigrali smo prvo poluvreme nikad bolje, rekao bih. Imali smo dosta šansi, neke smo iskoristili. Onda su se oni vratili, a na kraju nas je Bog nagradio. Pobedu posvećujem navijačima, i ocu Radetu, a on zna zašto". O spornoj situaciji i poništenom golu Crvene zvezde, Đorđević je rekao: "Ko gubi ima pravo da se ljuti. Bilo je situacija kad su oni trebali da dobiju crvene kartone, pre svih Gaj. Nastavljamo borbu za dva trofeja, a ovo je veliki korak ka duploj kruni".

Trener Slaviša Jokanović rekao je da je zadovoljan što je njegova ekipa veći deo meča odigrala organizovano, na pas igru".O padu u igri svoje ekipe u drugom delu, Jokanović je rekao da to ne sme da se događa, ali je podvukao odličnu igru u prvom delu, kada je Partizan "igrao izuzetno kvalitetno i zao je šta hoće".

Svaka čast "Crno beli" i da ove godine osvojite duplu krunu!

уторак, 15. април 2008.

Izaberi Partizan (SMS info centar)

Časopis „Izaberi Partizan“ obaveštava sve Grobare da je počeo sa radom SMS info centar našeg i Vašeg lista. Info centar ima za cilj da putem SMS poruka obaveštava svoje čitaoce i navijače, Grobare kao i klubove sportskog društva Partizan o važnim dešavanjima vezano za časopis.


Da bi ste se registrovali potrebno je da posaljete SMS poruku sa sledecim tekstom: KOM_INFO_IME i PREZIME na broj 3010. Cena registracije je 35din + PDV, dok su SMS poruke sa obaveštenjima koje mi Vama šaljemo besplatne.

Svako ko se registruje učestvuje i u našoj nagradnoj igri.

Finale pre finala (derbi na Marakani)

Sreda, 16.4.2008. rezervisana je za odigravanje 1/2 finala "Lav kupa Srbije", a Partizan odlazi na noge komšiji sa Topčiderskog brda. Utakmica na stadionu C.zvezde počinje od 18:00 h.

Trener fudbalera Partizana Slaviša Jokanović izjavio je da bi meč sa Crvenom zvezdom u polufinalu Lav kupa Srbije mogao presudno da utiče na ishod cele sezone. "Ovo je treći meč sa Crvenom zvezdom u drugom delu sezone i imamo šansu da pobedom dođemo do finala i borbe za trofej u važnom takmičenju. Sutra moramo da iskoristimo svoje šanse. Ovo je možda i ključni meč, ali sa druge strane, sve utakmice koje se igraju u aprilu su veoma važne", rekao je Jokanović na konferenciji za novinare.

Ulaznice za sutrašnji meč se mogu kupiti na blagajnama stadiona C.zvezda u vremenu od 10-17 h, a na dan utakmice od 10 h, pa sve do početka utakmice. Na dan utakmice JUG će moći da se kupi samo na blagajnama stadiona Partizan. Cena karata za severnu i južnu tribinu iznose 400 dinara, za istočnu 800 dinara, a za zapadnu 1200 dinara.

Pobeda na startu! (Crno-beli brane šestu uzastopnu titulu)

Aktuelni šampioni Srbije, košarkaši Partizana, savladali su Vojvodinu u Novom Sadu u trećem kolu Svislajons Superlige rezultatom 66:60 (16:17, 17:11, 18:16, 15:16). Crno-belima, koji brane šestu uzastopnu titulu, bila je to prva utakmica u Superligi pošto su im mečevi prva dva kola odloženi zbog obaveza u Evroligi.

Najzaslužniji za pobedu Partizana bili su Milton Palasio sa 11 poena, dok su Novica Veličković i Nikola Peković postigli po deset poena. Kod domaće ekipe Goran Bajić i Ivan Paunić bili su najefikasniji sa 12 poena.

U četvrtoj četvrtini košarkaš Vojvodine Ivan Ivanović dobio je tehničku grešku posle čega je Partizan stekao najveću prednost na utakmici od 16 poena. U poslednjem minutu, Novosađani su smanjili prednost na šest poena ali ne i da preokrenu rezultat.

RK Partizan u polu finalu Kupa Srbije

Rukometaši Kolubare, Planinke i Partizan Si&Si plasirali su se u polufinale Petrohemija Kupa Srbije. Meč između Jugović Unimeta i ORK Niša igra se u petak u 19 časova. Crno-beli su savladali Župu ubedljivo sa 30:20 (14:10). Svi igrači Partizana osim Dragana Marjanca postigli su golove pa čak i golman Aleksandar Pejčinović koji se poslednji upisao u listu strelaca. Najefikasniji igrač na meču bio je Radosavljević (Partizan) sa 8 golova.

Odbojkaši Partizana izborili majstoricu!

Odbojkaši Partizana izborili su majstoricu u polufinalnoj seriji plej-ofa. "Crno beli" su do odlučujućeg, petog meča došli pobedom nad Radničkim Kombank u Šumicama rezultatom 3:1 (25:16, 15:25, 25:23, 25:18).
Finalista iz duela Radnički – Partizan biće poznat posle meča koji se igra u četvrtak od 19 časova u kragujevačkom „Jezeru“.

Iz Novog Sada samo bod

Fudbaleri Vojvodine i Partizana igrali su nerešeno, 1:1, u derbiju 25. kola Meridijan Superlige. „Crno beli“ su poveli u 49. minutu još jednim golom Nenada Đorđevića iz jedanaesterca, a bod domaćinu doneo je Buač četiri minuta pre kraja.


Meč u Novom Sadu gosti iz Beograda završili su sa devetoricom, pošto su isključeni Vještica u 61. minutu zbog dva žuta kartona i Brazilac Žuka tri minuta pre kraja.

U 49. minutu odbrana Vojvodine se spetljala, do lopte je došao Stevan Jovetić koga je oborio golman Djordje Babalj, a sudija je svirao penal. Siguran izvođač jedanaesterca bio je Nenad Đordjević.

Nastavak utakmice pripao je Novosadjanima, koji su posle primljenog gola zaigrali znatno ofanzivnije. U 61. minutu Partizan je ostao sa desetoricom fudbalera, pošto je drugi žuti karton i isključenje zaradio štoper Milan Vještica. Brojčanu prednost Vojvodina je iskoristila u 86. minutu. Loptu je iz slobodnog udarca u kazneni prostor gostiju ubacio Aleksandar Popović, a najsnalažljiviji je bio Buač koji je "lalama" doneo izjednačenje.

Rezultati 25. kola:

Čukarički - Hajduk 0:1 (0:1)
(Perić 18')

Borac - Napredak 1:1 (0:1)
(Lazović 65' - Branković 42)

Smederevo - Banat 1:1 (0:0)
(Martinović 59' - Osmanović 73')

Vojvodina - Partizan 1:1 (0:0)
(Buač 86' - Đorđević 49' penal)

Mladost Lučani - OFK Beograd 3:1 (1:1)
(Milošević 27', Prtenjak 62' i 67' - Krstičić 16')

Crvena zvezda - Bežanija 4:1(2:1)
(Milijaš 10', 52' i 54', Milovanović 45' - Ranđelović 26')

Tabela:

1. Partizan 25 16 8 1 50:21 56
2. Crvena zvezda 25 14 11 0 48:16 53
3. Vojvodina 25 12 8 5 33:21 45
4. Cukarički 25 8 10 7 25:22 34
5. Borac Cacak 25 8 10 7 22:22 34
6. Smederevo 25 9 5 11 27:33 32
7. Mladost Lucani 25 6 12 7 27:32 30
8. Banat 25 6 8 11 27:38 26
9. Hajduk Kula 25 6 8 11 20:29 26
10. OFK Beograd 25 6 7 12 23:33 25
11. Napredak 25 6 7 12 16:30 25
12. Bežanija 25 5 2 18 24:42 15