петак, 19. септембар 2008.

POBEDA PARTIZANA U TEMIŠVARU!

Pobeda Partizana u Temišvaru - 2:1

Reuters
Fudbaleri Partizana pobedili su u Temišvaru istoimeni domaći klub rezultatom 2:1, u prvom meču prvog kola Kupa UEFA.

Na stadionu "Dan Paltinisanu" Rumuni su od 24. minuta vodili golom Georgea Bukura, a izjednačio je Tošić 10 minuta kasnije. U 65. minutu pobedu Partizanu donosi Bogunović. Partizan je u duelu sa rumunskom ekipom pokazao veći kvalitet i zaslzuženo stigao veoma blizu plasmana u Ligu UEFA. Revanš u Beogradu igra se 2. oktobra.

Najuzbudljiviji deo utakmice bio je sâm početak, kada su obe ekipe propustile po nekoliko lepih prilika. Dijara je dva puta zapretio golmanu domaćih Pantilimonu, a u osmom minutu istrčavanje rumunskog golmana umalo je kažnjeno, ali je Tošić sa 30 metara šutirao preko praznog gola.

Na drugoj strani je Božović u dva navrata spasao gol posle odličnih prilika za Rumune, posebno atraktivna je bila intervencija posle šuta Magere. U desetom minutu Timišoara je imala najbolju šansu u prvoj fazi utakmice, ali sa manje od dva mestra Rusić nije uspeo da ubaci loptu u gol.

Domaćin je imao inicijativu u prvih četvrt sata igre, ali je tada njihov pritisak popustio, a inicijativu preuzima Partizan. Uprkos tome, Timišoara je povela u 24. minutu. U kontri za domaćina bio je usamljeni , George Bukur, koji je dobio loptu na 25 metara od Božovićevog gola, uputio parabolu u suprotni ugao, ali je golman Partizana napravio veliku grešku i primio gol.

Partizan je posle nekoliko minuta šoka krenuo ka golu rivala, a prvu ozbiljnu priliku uspeo je da iskoristi Zoran Tošić. Tošić je fauliran dva metra ispred šesnaesterca, sasvim na desnoj strani. Poznat po odličnim slobodnim udarcima, "Bambi" ni ovog puta nije podbacio, pogodivši bliži ugao rumunskog gola za 1:1.

Reuters

Partizanova odbrana paničila je u narednih nekoliko minuta i dozvolila Rumunima da dva puta naprave gužvu pred golom, ali do kraja meča domaća ekipa neće imati stoprocentnu šansu.

Nasuprot tome, beogradski klub najbolje dve prilike propušta u završnim minutima prvog dela. U 42. minutu Tošić je centrirao sa leve strane, Dijara glavom spustio Žuki, ali je njegov udarac sa osam metara blokirao Srđan Lukin. Tri minuta kasnije Tošić sa svoje polovine šalje loptu u prostor, Moreira i Bogunović trčali su sami, Portugalac je optrčao i golmana, ali je slabo šutirao, pa je Nigerijac Abidun izbio loptu u korner.

Drugo poluvreme počelo je pravom uspavankom, a na terenu se ništa nije videlo sve do 60. minuta. Tada kreće serija prilika za Partizan – najpre u kontri 5 na 4 Moreirin loš centaršut ne primaju saigrači, zatim Porugalac uspeva da se izbori sa dva rivala i pogađa stativu sa 20 metara, i konačno Partizan prelazi u vođstvo.

Igrao se 65. minut, a akcija je bila sasvim jednostavna - posle Božovićevog ispucavanja Dijara je spustio loptu Žuki, Brazilac je poslao u prostor. Bogunović je pravovremeno utrčao pored Miljazeša, izašao pred Pantilimona i pucao u rumunskog golmana, ali je lopta od njegovih ruku ušla u mrežu.

Dati gol ponovo izaziva paniku u Partizanovoj odbrani i ponovo za tri minuta dve neugodne situacije pred Božovićevim golom. Rumuni tada kreću u opšti napad, što je ostavilo mnogo prostora za Partizanove kontre. Dobro trčanje Jokanovićevih igrača omogućilo je niz situacija 4 na 3 i 5 na 4, ali je nespretnost kod završnog pâsa uticala na to da nijedna od njih ne bude pretvorena ni u dobru šansu.

U samom finišu Partizanovi igrači postali su nepotrebno nervozni, pa su od 85. do 92. minuta bez ozbiljne potrebe žute kartone dobili Tošić, Knežević, Obradović i Dijara. Rumuni su mnogo puta pokušali dugim loptama iz prekida, ali je odbrana crno-belih bila bolja u skoku.

Poslednju pravu šansu na meču imao je đorđe Lazić, koji je igrao u drugom poluvremenu. Međutim, on je u dobroj poziciji dao sebi predug for, pa je Sretenović intervenisao.

Partizan je tako zasluženo slavio u Banatu protiv rivala koji ne bi trebalo da mu predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ka trećem nastupu u Ligi UEFA.

Partizan: 27 Mladen Božović, 3 Stevanović, 4 Đorđević, 24 Knežević, 37 Obradović, 8 Juca, 20 Petrović, 17 Bogunović, 10 Moreira, 11 Tošić, 26 Diarra.
Rezerve: 1 Darko Božović, 13 Jovanović, 21 Sikimić, 14 Lazić, 29 Marinković, 88 Čadikovski, 9 Perić.

Timišoara: 29 Pantilimon, 30 Badoi, 16 Luchin, 13 Sretenović, 25 Milhazes, 31 Abidoun, 5 Alexa, 27 Magera, 10 Artavazd Karamyan, 18 Bucur, 19 Rusić.
Rezerve: 99 Taborda, 2 Bonfim, 7 Stancu, 11 Arman Karamyan, 21 Goga, 23 Garcia, 17 Borbely.

Sudija: Žolt Sabo (Mađarska).

Preuzeto sa sajta www.b92.net/sport

среда, 17. септембар 2008.

PARTIZAN ZA LIGA KUP UEFA!

Fudbaleri Partizana putuju u sredu u Rumuniju na meč prvog kola Kupa Uefa sa ekipom Temišvara.

U Temišvaru će Partizan nastupiti u ambijentu i okruženju koje mnogo podseća na ambijent u Beogradu. Stadion Temišvara ima kapacitet od 32.019 mesta gotovo identičnog kapaciteta kao stadion Partizana. Čak je i himna rumunskog kluba ista kao kluba iz Humske. Crno-beli će u sredu u večernjim časovima na stadionu Temišvara odraditi i svoj poslednji trening pred meč koji počinje 24 sata kasnije.

Trener Partizana Slaviša Jokanović na konferenciji za štampu rekao je da Patrtizan čeka teška utakmica u Temišvaru.

U četvrtak nas očekuje izuzetno bitan meč u Temišvaru. Naš cilj je da cele ove jeseni imamo prilike da gledamo evropske utakmice na našem stadionu, a to će se desiti samo ukoliko eliminišemo Rumune. Temišvar je ozbiljan rival koji dolazi iz veoma jake nacionalne lige. Ipak, mi verujemo u naše sposobnosti i očekujemo da budemo uspešniji od protivnika. Ukoliko taj uspeh ostvarimo, onda će nam sledeći cilj biti da i 'prezimimo' u Evropi.


Zoran Zošić, jedan od igrača Partizana koji igra u najboljoj formi, dao je svoje viđenje meča u Temišvaru.


U Temišvaru nas sigurno očekuje teška utakmica. Protivnik se direktno kvalifikovao za 1. kolo Kupa UEFA, što dovoljno govori o snazi njihove lige, a samim tim i o snazi predstavnika te lige u Evropi. Bez obzira što su pred nama dva okršaja protiv Temišvara, igraćemo već u Temišvaru napadački, na pobedu, onako kako to uvek činimo i u domaćem prvenstvu. Očekujem da i domaćin zaigra ofanzivno. U tom slučaju bi mi imali puno više prostora za igru, pa sam ubeđen da bi u Temišvaru naša igra mogla biti još puno atraktivnija nego na domaćoj sceni na kojoj se naši protivnici uglavnom brane.


Utakmica u Temišvaru počinje u 19,45 minuta po našem vremenu.